DIGITAL STRATEGI

Varje år genomför Google ett antal Core Updates av algoritmen för att öka användarvänligheten i surfandet vilket i sin tur påverkar hur webbsidor rankar i sökmotorn. Från den ena dagen till den andra kan en webbsidas sökposition försämras 10 positioner eller tvärtom på grund av uppdateringar i algoritmen. Och därför är det av stor vikt att ha koll på vad som väntas bli avgörande i Googles ranknings-faktorer. Detta år väntas ‘Page Experience’ att bli en avgörande faktor när det kommer till rankning av sök-positioner.

Vad är Page Experience?

Enkelt förklarat är ‘Page Experience’ signaler som mäter olika aspekter av hur användaren upplever interaktionen med webbsidan. När man optimerar denna faktor gör man det mer behagligt och säkert för användaren när denne surfar t.ex. via olika browsers och enheter. Ett ökat välbehag skapar mindre friktion när det kommer till olika transaktioner och blir en win-win situation för både företag och användare.

Men ‘Page Experience’ är mer komplext än beskrivningen ovan då det är helheten av upplevelsen på webbsidan och därför innefattar många aspekter. Nedan beskrivs alla olika delar i ‘Page Experience’ enligt Google själva. Core Web Vitals lyfts fram som mycket viktiga delar då det innefattar just laddningstid, interaktivitet och att innehållet känns “stabilt” vid användandet. Det ska helt enkelt vara smidigt för användaren att scrolla och ta sig runt utan större störningar som kan skapa irritation och försämra upplevelsen.

Hur vet man om webbsidan är användarvänlig?

Det finns olika verktyg att ta hjälp av och eftersom Google själva vill att användarna ska få en bra upplevelse när de surfar genom dess sökmotorer så finns en hel del verktyg av Google själva. Några exempel är:

  • Page Speed Insights. Analyserar innehållet och genererar förslag på hur sidan kan bli snabbare.
  • Core Web Vitals report. Identifierar ifall webbsidan har bra eller dålig användarvänlighet och om det finns förbättringsmöjligheter.
  • Lighthouse. Analyserar och poängsätter webbsidan inom olika kategorier som hastighet, SEO och tekniska aspekter. Förbättringsförslag ges också.

Notis 2021/04/19: Google har meddelat att uppdateringen inte kommer att påbörjas förrän i mitten av juni 2021, och inte i maj som de tidigare planerat.
Läs mer om senaste uppdateringen här.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Facebooks 11 sätt att skapa bättre video-annonser

Facebooks 11 sätt att skapa bättre video-annonser

Videoformatet är ett effektivt sätt att få ut budskap till målgrupper i sociala medier och är ett viktigt format när det kommer till att engagera användaren. Enligt Facebook påvisar studier av Analytic Partners att en investerad dollar i social online video i...

Google inför nytt system mot annonspolicy-överträdelser

Google inför nytt system mot annonspolicy-överträdelser

Från och med september 2021 startar Google sitt nya pilot-varningssystem i tre steg för annonsörer som upprepade gånger bryter mot annonspolicy. Som annonsör i Google finns en hel del policy och riktlinjer att följa. Detta för att kunna skapa en säker och positiv...

Clash of the Titans – Apple vs Facebook

Clash of the Titans – Apple vs Facebook

En konflikt mellan två giganter som pågått i minst ett decennium är på väg att eskalera till ett fullskaligt krig. Krigsskådeplatsen lär bli i en amerikansk domstol. Konflikten handlar i grund och botten om fundamentalt olika syn på användarna. Apple har nyligen...