DIGITAL STRATEGI

När vi summerar 2020 kommer det vara året som tvingade oss att ändra våra vanor. För oss som livnär oss på digital omställning ett smått fantastiskt år. Att få vara med om en så snabb omställning som sker nu är långt över vad även de mest optimistiska kunnat hoppas på. Åldersgrupper som vi bedömde som omöjliga att lära om är helt plötsligt ikapp. Branscher som länge stretat emot ställer nu om. Allt naturligtvis orsakat av pandemin. Men det nya normala kommer innebära en ökad digital mognad. På bred front.

En bransch som släpat efter i Sverige är dagligvaruhandeln. Men nu ser vi ett tydligt skifte, särskilt bland äldre som börjat e-handla i allt högre grad. Även apoteksvaror ökar markant. Två butiksintensiva branscher som säkert får uppleva samma omställning som klädbutiker, banker och resebyråer redan är igenom. Dagligvaruhandeln kan säkert fungera som draglok i ny smarta distributionslösningar för den så svårlösta ”sista milen”. Vi ser redan samarbeten som Mathem och Clas Ohlson. Med ett större kundunderlag kommer också bättre distributionslösningar.

Mer tid hemma har också inneburit ett uppsving för streamad media. Ändrade TV vanor får konsekvenser för TV reklamen och linjär TV. Att vi får se nya tjänster och affärsmodeller är en rimlig gissning. Hemarbetet har också ändrat vårt sätt att arbeta. Slippa arbetspendla har för många inneburit fler arbetstimmar. Och intensivare. Med färre raster och längre arbetspass. Arbetsresor och fysiska möten har ersatts med videomöten och webinars. Den heliga treenigheten gör sig åter påmind – teknik, processer och människor. Tekniken börjar vi vänja oss med och vi vet mer än väl vilka bristerna är. Processerna behöver vi jobba med och samma sak med oss människor.

Här är våra fem tips för bättre hemarbetsdagar:

  1. Korta mötestiden. Avsluta alla interna videomöten med en stund för gemensam reflektion: Behövdes mötet? Deltog alla aktivt? Går det att göras kortare? Var alla förberedda? Arbeta aktivt för färre och kortare möten. Bjud bara in de som verkligen behövs.
  2.  Blocka tid i kalendern för eget arbete. En klassiker, men svårt att hålla helig. Du har arbete som måste göras och du behöver tid för att göra det.
  3. Sätt av tid utan skärm och lurar för reflektion. Skapa tid för dina tankar.
  4. Gå till jobbet. Behåll dina gamla vanor. Gå upp, klä på dig arbetskläder, ät frukost och gå till jobbet. Precis. Gå en runda och kom tillbaka till skrivbordet.
  5. Ta rast. Regelbundet. Ät lunch och låt det ta en timme.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Pandemin är över – är du redo för det nya normala?

Pandemin är över – är du redo för det nya normala?

Vi är alla medvetna om att pandemin tvingade oss att hitta nya lösningar. Företagen och kunderna sökte nya lösningar för hur de skulle kommunicera, interagera och göra affärer. På rekordkort tid skapades en affärsmiljö som var ny för alla. För några har det handlat om...

Cookien är död, men vad kommer istället?

Cookien är död, men vad kommer istället?

Marknadsförare står inför en rad förändringar till följd av regelverk kring integritet på nätet. Personlig integritet på nätet blir allt viktigare i takt med att användarna blir alltmer medvetna om vilka digitala spår de lämnar och hur det utnyttjas. Samtidigt...

InsureTech | Försäkrings-branschen i digital omställning

InsureTech | Försäkrings-branschen i digital omställning

Just nu pågår den kanske mest intressanta digitala omställningen av alla branscher, och InsureTech är hett. Vi har gjort en djupdykning och tittat närmare på försäkringsbranschen och vad som sker inom just InsureTech. Ny konkurrens eller en hävstång för modernisering?...